Na dag vol chaos alle files even opgelost

Icoon VervoerNa een etmaal fileleed kon om half zes vanochtend de melding worden gegeven dat alle files waren opgelost. Volgens een woordvoerder van de ANWB stonden er geen voertuigen meer vast. De man verklaarde nog nooit een dag als gisteren te hebben meegemaakt. Inmiddels zijn overigens de eerste nieuwe opstoppingen al weer gemeld.

Vooral in het oosten van Nederland stonden duizenden auto's de gehele dag vast. Zo stond er op de A1 in de richting Hengelo een file van 70 kilometer. Niet alleen op de snelwegen maar ook op andere wegen was het een chaos, mede door de hevige sneeuwval. Om 18.00 uur werd de drukste avondspits ooit gemeten: 802 kilometer aan files. Door hulpdiensten werden er dekens, brandstof en warme dranken aan de gestrande automobilisten verstrekt. Het KLPD telde tot 14.00 uur honderd ongevallen en is toen maar gestopt met tellen.

Ook op het spoor was het chaos troef. Op verschillende trajecten was geen treinverkeer mogelijk, waardoor sommige reizigers flinke omwegen moesten maken en uren vertraging opliepen. Op twaalf plaatsen richtten de Nederlandse Spoorwegen opvangplekken in waar de treinreizigers konden overnachten. In de Achterhoek en Twente reden de hele dag geen bussen. Voorstellingen van Tineke Schouten, Holiday on Ice, Frans Bauer, Hans Kazàn en een concert van Het Gelders Orkest moesten worden geannuleerd omdat de artiesten de theaters niet konden bereiken. Ook een aantal wedstrijden in het betaalde voetbal ging niet door.

Voor vandaag verwacht het KNMI opnieuw winterse buien. De wind is wel flink in kracht afgenomen.