Turkije houdt geweld tegen moslims in EU in de gaten

Garso had ons via de nieuws-submit te melden:

Turkije blijkt het geweld tegen moslims in Nederland zeer nauwlettend te volgen. Een nieuw rapport brengt alle aanvallen tegen moslims na 11 september 2001 in Europa in kaart. In het rapport blijkt Nederland één van de centra te zijn van anti-islamitisch geweld.

In het rapport wordt ook gewezen op 'anti-islamitische propaganda' en de beschuldigende vinger geheven naar sommige westerse politici en media. ''Sommige politici en organisaties probeerden moslims tegen te werken. Door het negatieve imago van moslims te benadrukken hoopten ze hun invloed te vergroten'', schrijven de opstellers. Bovendien, zo stelt het onderzoek, worden na 11 september 2001 moslims vaak 'neergezet als potentiële terroristen'. ''Moslims die in Europa leefden kregen in hun dagelijks leven meer en meer te maken met negatieve reacties, en kwamen vanwege hun geloof oog in oog te staan met onplezierig gedrag. Al deze factoren droegen bij aan het kweken van een gespannen klimaat, dat in zichzelf alleen al het vuur van gewelddadige incidenten en aanvallen aanwakkerde.''

Staatsorgaan
Het rapport is opgesteld door het staatsorgaan dat verantwoordelijk is voor de islam in Turkije, het Directoraat-Generaal van Religieuze Zaken. Premier Recep Tayyip Erdogan zal het rapport eind deze maand waarschijnlijk meenemen naar een prestigieuze top in Spanje over de 'Alliantie van Beschavingen'. Het initiatief moet de westerse en islamitische beschavingen dichterbij elkaar brengen.

Turkije zal het rapport vermoedelijk ook gebruiken om kritiek uit Europa te pareren. Het wordt de laatste tijd namelijk vaak vanuit de EU op de vingers getikt omdat er nogal wat schort aan de vrijheid van religie. De Turken bemoeien zich sowieso de laatste tijd met zaken in Europa waarbij de islam of moslims een rol spelen. Erdogan zei onlangs nog dat de rellen in de Franse buitenwijken te maken hadden met het hoofddoekverbod dat Frankrijk heeft ingevoerd. Ook diende de Turken een protest in bij de Deense regering nadat een krant in Denemarken enkele spotprenten over de profeet Mohammed had gepubliceerd.

Nederland
Over Nederland meldt het rapport onder meer het volgende: de laatste jaren zijn er vijf brandstichtingen geweest en vier pogingen om moskeeën in brand te steken. Twee keer werd een molotovcocktail of een bom gegooid, 27 keer werden ruiten ingegooid en 25 keer werd er racistische graffiti aangetroffen.