GroenLinks: Pormes moet weg als senator

Sam Pormes © 2001Het partijbestuur van GroenLinks heeft besloten dat senator Sam Pormes de Eerste Kamerfractie moet verlaten. Uit een eigen onderzoek van GroenLinks is gebleken dat Pormes in de jaren 70 banden had met extremistische groepen.

Het eigen onderzoek komt na aanhoudende geruchten dat het nu 51-jarige Eerste Kamerlid eind jaren 70 heeft deelgenomen aan guerrilla-trainingen in Jemen. Na het zoveelste artikel daarover, in weekblad HP/De Tijd, besloot GroenLinks de zaken zelf uit te zoeken omdat Pormes steevast ontkent daar aanwezig te zijn geweest. Het GroenLinks-onderzoek concludeert dat er voldoende feiten zijn om aannemelijk te maken dat Pormes over zijn deelname aan het trainingskamp in Jemen niet de waarheid heeft gesproken.

Pormes, van Molukse komaf, lag al jaren onder vuur onder meer omdat hij betrokken zou zijn geweest bij gewelddadige acties van Molukkers in de jaren 70. Hij zou betrokken zijn geweest bij de Molukse treingijzelingen, en zat in 1982 ruim een half jaar vast wegens het schieten op een politieauto in Assen. In hoger beroep werd hij daarvan wel vrijgesproken, maar er bleef een zweem van onduidelijkheid hangen. Ook heeft hij ten onrechte WW ontvangen. Volgens het partijbestuur van GroenLinks blijkt dat Pormes in veel gevallen informatie heeft achterhouden en dat hij daarom de partij moet verlaten

Het partijbestuur van GroenLinks zegt dat het zelf te goed van vertrouwen is geweest in de zaken rondom Pormes, en dat het eerder onderzoek had moeten doen. Hij is gevraagd zijn zetel in de Eerste Kamer ter beschikking te stellen. Pormes liet in het tv-programma NOVA weten nog geen besluit te hebben genomen of hij de Eerste Kamer zal verlaten. In NOVA bleef hij ontkennen dat hij in Jemen is geweest. Ook zei hij nooit op een politieauto te hebben geschoten en dat dat ook niet vanuit zijn huis is gebeurd.

-
Rapport GroenLinks over Pormes.