Balkenende zal Bouterse ontwijken

Desi BouterseEx-legerleider Desi Bouterse hoeft niet te proberen om de hand te schudden met Balkenende. Onze premier heeft al laten weten dat hij tijdens zijn bezoek aan Suriname geen behoefte heeft aan een ontmoeting met Bouterse. "De heer B.? Ik heb er geen behoefte aan hem te ontmoeten", zei Balkenende eergisteren.

Voor het eerst in dertig jaar is er komende vrijdag weer een Nederlandse premier in Suriname voor de viering van dertig jaar onafhankelijkheid van de voormalige kolonie. In Nederland is Bouterse tot elf jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij een drugstransport. Maar omdat Suriname geen inwoners uitlevert, kan hij hier niet achter de tralies gezet worden. "Maar laten we ons concentreren op de hoofdzaken. Het gaat om de goede wederzijdse betrekkingen tussen Nederland en Suriname", zo zei Balkenende.

De minister-president bezoekt onder meer de Nationale Assemblée, waar Desi Bouterse lid van is. Verwacht wordt dat lijfwachten Balkenende zullen afschermen, mocht Bouterse toch met uitgestoken hand op hem afkomen.