'Oorlogsmisdadiger in asielfilmpje'

Volgens De Telegraaf heeft de VARA dit jaar een filmpje uitgezonden, in het kader van de actie 26.000 gezichten, waarin een van oorlogsmisdaden verdachte Afghaan figureert. De krant zegt in het bezit te zijn van het dossier van de man. Daaruit blijkt dat de asielzoeker, een voormalig helikopterpiloot van de Afghaanse luchtmacht, al in 2000 te horen kreeg dat hij geen asiel krijgt vanwege zijn oorlogsverleden. Hij heeft gevlogen in toestellen die onder meer werden gebruikt voor bombardementen en het afwerpen van zogeheten vlindermijnen.

In het bewuste filmpje worden de man en zijn gezin geportretteerd. ''Wachten was het eerste Nederlandse woord dat zij leerden'', aldus de commentaarstem. Ook spreekt de stem over de ''moordende onzekerheid'' waarin zij verkeren.

Wat het filmpje niet vermeldt is dat de man in de jaren tachtig als helikopterpiloot waarschijnlijk heeft deelgenomen aan gevechtshandelingen. De rechtbank in Den Haag sprak zich daar in juli nog over uit. ''In de periode dat de man helikopterpiloot was bij de Afghaanse luchtmacht, begingen die strijdkrachten de gruwelijkste misdaden'', aldus het vonnis. Zo zijn bijvoorbeeld 16 ouderen van tien meter hoogte uit een helikopter gegooid terwijl grondtroepen op hen schoten.

Verklaring
Woordvoerder Joost Bosland van '26.000 gezichten' zegt dat de status die de vermoedelijke oorlogsmisdadiger heeft ''niet persoonlijk'' is, maar vallen alle Afghanen die in die periode in het leger hebben gezeten daar onder. In ons land zijn dat er z'n 200. Verder wijst Bosland erop dat hij nooit heeft verzwegen dat de man deze status heeft.

De betrokken Afghaan erkende in eerste instantie zelf dat hij heeft gevochten, maar trok later die verklaring in. Nu zegt hij dat hij alleen voedsel en medicijntransporten rondvloog. De Haagse rechtbank gelooft daar niets van en stelt dat het zeer aannemelijk is dat hij oorlogsmisdaden heeft begaan, omdat hij in korte tijd is bevorderd tot kolonel.

De Stichting 26.000 gezichten houdt vandaag in Amsterdam - van 14.00 tot 17.00 uur in De Duif op de Prinsengracht - een tribunaal over de gevolgen van het uitzetbeleid voor minderjarige asielzoekers. Daarbij staat het kabinet Balkenende II in de beklaagdenbank.