'Pormes (GroenLinks) zat wel in Jemen'

Sam Pormes © 2001Volgens het weekblad Vrij Nederland (VN) heeft GroenLinks-Eerste Kamerlid Sam Pormes in de jaren zeventig wel degelijk een guerrilla-training in Jemen gevolgd. Pormes heeft zelf altijd ontkend aan zo'n training te hebben deelgenomen. Eerder dit jaar kwam weekblad HP/DeTijd echter met nieuw bewijs. Het tijdschrift publiceerde een rapport van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) met een 'beknopt overzicht van nationale en internationale terroristische organisaties'. Daarin wordt de deelname van Pormes aan het trainingskamp in Zuid-Jemen gemeld.

GroenLinks (GL) startte nadat bericht zelf een diepgaand onderzoek, omdat men voor eens en voor altijd zeker wilde weten wat er waar was van de al tijden sluimerende geruchten. VN zegt al inzage te hebben gehad in de GroenLinks-rapportage. Daarin zou staan dat ''op basis van betrouwbare bronnen'' aangenomen kan worden dat de GroenLinkser wel degelijk op uitnodiging van het 'Popular Front for the Liberation of Palestine' naar het Midden-Oosten afreisde. Pormes zelf ontkent bij hoog en bij laag dat hij destijds in Jemen was.

Het GroenLinks-rapport over Pormes wordt maandag officieel naar buiten gebracht. GroenLinks-voorzitter Meijer heeft al laten weten dat als het waar is wat VN schrijft, Pormes uit de partij dient te worden gezet. Of hij dan ook zijn Eerste Kamerzetel zal opgeven is niet bekend, daar is hij ook niet verplicht toe. Pormes kan gewoon op eigen titel blijven zitten. Op zich beging Pormes indertijd overigens geen strafbaar feit, maar door zijn steevaste ontkenningen is zijn positie binnen de partij dan onhoudbaar.

De GroenLinks-senator kwam in 2001 ook al in opspraak. Hij moest toen 40.000 gulden ten onrechte genoten ww-uitkering terugbetalen. Ook bleek dat de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) Pormes jarenlang in de gaten heeft gehouden, onder meer vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij Molukse terreuracties. De senator is zelf van Molukse komaf.