Minister pakt studiehuis aan

Icoon OnderwijsMinister Van der Hoeven gaat het onderwijs in de bovenbouw van Havo en VWO aanpakken. In het zogenoemde studiehuis is volgens de minister te weinig ruimte voor kennis en noodzakelijke verdieping. Van der Hoeven wil de problemen in 2007 met een wijziging van het vakkenpakket oplossen.

Het studiehuis werd in 1999 landelijk ingevoerd. Een van de belangrijkse doelstellingen was het verbeteren van de aansluiting met het hoger onderwijs, maar daar wordt nu geklaagd over het gebrek aan diepgang en parate kennis bij studenten. De leerlingen krijgen veel vakken, maar alles oppervlakkig.

Van der Hoeven wil de zogenoemde deeltalen en deelvakken afschaffen. Vwo-leerlingen krijgen dan naast Engels weer een volwaardige vreemde taal, in plaats van de huidige aanpak, waarbij leerlingen met bepaalde profielen maar één aspect van het Frans en Duits onderwezen krijgen. Ook worden leraren niet meer verplicht les te geven volgens de methode van het studiehuis, waarbij de nadruk ligt op praktijkopdrachten.