EU geeft miljoenen aan tabaksindustrie

Icoon AlgemeenDe Nederlandse vestiging van sigarettenfabrikant Philip Morris ontving 6,5 miljoen euro Europese landbouwsubsidies. Philip Morris gebruikte het geld om suiker op de Europese markt in te kopen om de sigaretten op smaak te brengen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Evert Vermeer stichting, die nauwe banden heeft met de PvdA.

In september kwam het ministerie met een lijst van grote bedrijven die Europese landbouwsubsidies kregen. De stichting onderzocht vervolgens waarom deze bedrijven het geld ontvingen. Europese producenten die suiker of graan nodig hebben als grondstof zijn verplicht deze op de Europese markt in te kopen. De prijs van suiker is volgens de stichting drie of vier keer zo duur als op de wereldmarkt.

Om de concurrentie op de wereldmarkt aan te kunnen gaan krijgen Europese landbouwers direct of indirect subsidies van de Europese Unie. Volgens Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens van de PvdA verstoren de subsidies de wereldmarkt en moeten daarom per direct worden afgeschaft.