Geld hulpactie Kosovo misbruikt

Icoon Algemeen Het geld dat in 1999 voor een hulpactie in Kosovo werd ingezameld, is voor een deel misbruikt en verkeerd besteed. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) wist een bedrag van 52 miljoen euro bij elkaar te sprokkelen op giro 555. Ongeveer één miljoen euro kwam in handen van Kosovaarse maffia, zo schrijft NRC Handelsblad.

De SHO heeft onvoldoende controles uitgevoerd onder lokale hulpverleners in Kosovo. Een organisatie heeft namens Novib een school laten herstellen, maar de werkzaamheden zijn slecht uitgevoerd. Het aannemingsbedrijf dat eigendom is van een maffiabaas kreeg echter wel betaald.

Het Nederlandse Rode Kruis en Novib hielden tevens een kwart miljoen euro achter van de 52 miljoen euro die was ingezameld. De twee organisaties geven toe dat er fouten zijn gemaakt. Novib spreekt van een administratieve fout en stort 230.000 euro terug. Het Rode Kruis stelt eerst een onderzoek in.

Daarnaast gaan externe accountants in opdracht van minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking onderzoek doen naar de verduistering van het geld. Alleen Artsen zonder Grenzen gaat vrijuit. Naast het Nederlandse Rode Kruis en Novib gingen ook Cordaid, Kerkinactie, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes en UNICEF niet goed met het geld om.