'Wietteelt toestaan op sociale werkplaats'

Icoon WietnieuwsDe VVD in de gemeenteraad van Arnhem wil dat sociale werkplaatsen de mogelijkheid krijgen wiet te telen voor coffeeshops. Het plan moet illegale kweek en criminaliteit terugdringen en extra inkomsten voor de sociale werkplaats opleveren, zo betoogden de Arnhemse liberalen. De verantwoordelijk wethouder is positief.

"De sociale werkplaats heeft al een eigen kwekerij en alle benodigde kennis is daar in huis. Bovendien kunnen ze daar altijd extra werk en inkomsten gebruiken", stelt fractievoorzitter Theo Theijse. Directeur Joan van Poelje van de sociale werkplaats Presikhaaf Bedrijven in Arnhem, goed voor 2700 werknemers, is enthousiast. Ze denkt niet dat wietteelt op de werkplaats ongure types aantrekt. "Voorwaarde is wel dat de beveiliging in orde is", aldus Van Poelje.

Het plan van de VVD wordt vanavond op een commissievergadering besproken. Verantwoordelijk wethouder Inez Pijnenburg (VVD) stelt een 'positieve grondhouding' over het idee te hebben. "Deze vorm van wietteelt is nu nog illegaal. Als de Tweede Kamer besluit tot een proef met legale teelt, willen we hier best werk van maken", aldus Pijnenburg. In de Tweede Kamer werkt de PvdA aan een opzet voor een experiment met gedoogde wietteelt.