Terrorismebestendige prullenbak geïntroduceerd

Icoon OpmerkelijkEen bedrijf uit Groningen, Dijkstra Urban Solutions, heeft vandaag een terrorismebestendige prullenbak gepresenteerd. De prullenbak moet bescherming bieden aan omstanders in het geval dat er een explosief in de prullenbak zit, dat mogelijk kan ontploffen.

Het onderzoeksbureau TNO heeft de uitvinding getest, en is er zeer over te spreken. De constructie van de prullenbak zorgt ervoor dat een explosie de prullenbak via de opening verlaat. Op deze manier knalt de prullenbak niet uit elkaar, waardoor onschuldige omstanders gewond zouden kunnen raken.

Het TNO heeft de afvalbak getest net de door terroristen doorgaans gebruikte prullenbakbommen. In Turkije vielen deze zomer slachtoffers door een bom die in een afvalbak was achtergelaten. Over de mate van bombestendigheid van de prullenbak worden geen uitspraken gedaan door het bedrijf.

Het bedrijf zegt dat er zowel vanuit Nederland als het buitenland veel interesse is in de bijzondere prullenbak. Een bedrijfsmanager van Urban Solutions legt uit dat de prullenbak natuurlijk niet de explosie uitdooft. Je zult als voorbijganger wel de drukgolf voelen en je oren suizen enige tijd. "Maar de kans op blijvend lichamelijk letsel wordt aanzienlijk beperkt", aldus bedrijfsmanager P. Kalma.

Bestaande prullenbakken zijn eenvoudig te vervangen door deze prullenbak. Een belangrijke locatie voor de bestendige prullenbakken is bijvoorbeeld een drukke winkelstraat. Daarnaast is de capaciteit van de prullenbak groter dan doorgaans gebruikte afvalbakken, waardoor hij minder vaak hoeft te worden opgehaald. Het bedrijf heeft de prullenbak wereldwijd gepatenteerd.