Radio na 2015 alleen nog digitaal

Aether had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens D66-minister Laurens Jan Brinkhorst stapt Nederland in 2015 volledig over op digitale radio (T-DAB). Eerder zei de minister van Economische Zaken dat Nederland tussen 2015 en 2019 over zou stappen op digitale radiodistributie, maar dat is bijgesteld omdat Duitsland en Engeland ernaar streven in 2015 het analoge signaal uit te schakelen. Wanneer de analoge signalen worden uitgeschakeld, zijn in één klap alle analoge radiotoestellen onbruikbaar geworden (of ze moeten via een kabelsysteem van analoge signalen worden voorzien). Analoge tv-uitzendingen worden volgend jaar al stopgezet.

Momenteel zendt in ons land alleen de Publieke Omroep digitale radio uit. Slechts een zeer kleine groep luistert daarnaar, omdat er amper digitale radiotoestellen op de markt zijn. De Publieke Omroep dreigt echter haar huidige digitale uitzendingen te staken, tenzij de markt zich sneller ontplooit.

Brinkhorst wil voor de digitale radiofrequenties geen veiling houden. Vergunningen zullen worden verstrekt aan partijen die meer verscheidenheid op de Nederlandse radio brengen en voor innovatieve dienstverlening zullen zorgen. Vóór de zomer van 2006 wil de minister de eerste vergunningen voor digitale radio gaan verlenen.



Alle oude en (vrijwel) alle nieuwe radio's, ontvangen alleen analoge signalen