IT-fiasco kost overheid miljoenen

Icoon Digital nieuwsDe invoering van een nieuwe organisatie en een nieuw computersysteem voor de salarisadministratie van overheids-ambtenaren is grandioos mislukt. Met P-direkt zouden duizend van de vijftienhonderd ambtenaren op personeelsafdelingen van de ministeries overbodig worden, maar na ruim twee jaar werk aan het systeem en de inrichting ervan blijkt het simpelweg niet te voldoen.

P-direkt had moeten zorgen voor meer efficiëntie en minder bureaucratie. De overheid dacht met het systeem veertig miljoen euro per jaar te besparen. Het afblazen zorgt echter voor een miljoenenstrop. Hoe groot de schade precies zal worden is nog onbekend, dat is mede afhankelijk van onderhandelingen met IBM over de voorwaarden voor beëindiging. IBM kreeg in september 2004 de opdracht P-direkt te ontwerpen.

Kamerlid Zsolt Szabo (VVD) reageert teleurgesteld. "Het doel was minder bureaucratie, minder regels; dus kostenbesparing. Het ziet ernaar uit dat dat met dit traject aan het vertragen is", meent de liberaal. Samen met zijn CDA-collega Eddy van Hijum wil hij de verantwoordelijk minister Alexander Pechtold om opheldering vragen.