Woonhuis Mata Hari weer bewoond

yvonne had ons via de nieuws-submit te melden:

Nynke Vlietstra en haar man Hotso Spanninga uit Leeuwarden hebben ervoor gezorgd dat het oude woonhuis van vermeend dubbelspionne Mata Hari weer bewoond is. Het monumentale pand uit de zestiende eeuw heeft anderhalf jaar leeg gestaan. De vraagprijs voor de woning was 465.000 euro.

De Friese naaktdanseres Mata Hari, geboortenaam Margaretha Geertruida Zelle, werd op 15 oktober 1917 in Vincennes gefusilleerd door de Fransen wegens spionage voor de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Over haar spionage-rol is tot op de dag van vandaag veel onduidelijkheid. Zelf woonde ze van 1882 tot 1896 in het huis.

De vorige bewoner was het Frysk Letterkundich Museum en Dokumintaasjesintrum (FLMD). "Het FLMD is er al anderhalf jaar weg en daarna is het niet meer gebruikt, maar wij hebben het kortgeleden van de provincie Friesland gekocht", aldus Nynke Vlietstra.

Overigens is het huis niet alleen bijzonder vanwege Mata Hari. Naar verluidt staat het gebouw op fundamenten uit de dertiende eeuw, daar zou één van de eerste gebouwen in Leeuwarden ooit hebben gestaan.


Naaktdanseres Mata Hari