Voetbal: Uitslag PSV - Ajax

PSV heeft de klassieker tegen Ajax in het eigen Philips stadion winnend afgesloten. De landskampioen was met 1-0 te sterk voor de Amsterdammers. Simons was de matchwinnaar, de Belg scoorde het enige doelpunt uit een strafschop.

PSV en Ajax kenden allebei een goede generale voor de klassieker in Eindhoven. De thuisclub speelde in de Champions League met 0-0 gelijk tegen AC Milan en Ajax won in hetzelfde evenement thuis met 2-0 van het Zwitserse FC Thun. Yannis Anastasiou - maker van beide doelpunten - startte verrassend niet in de basis. Zijn plek werd ingenomen door Ryan Babel, hij kreeg de voorkeur boven de Griek en ook boven Markus Rosenberg.

Aan de kant van PSV speelden Jason Culina en Arouna Koné wel weer mee. Beide spelers zijn niet speelgerechtigd voor de Champions League, maar mogen wel aantreden in de nationale competitie. Voor de twee spelers en ook voor Michael Reiziger is het treffen met Ajax extra bijzonder. Culina speelde een aantal jaren bij Ajax en Koné was vorig jaar dé beoogde opvolger van Zlatan Ibrahimovic, maar de Ivoriaan werd medisch afgekeurd. Reiziger speelde in de gloriejaren voor Ajax, maar werd dit seizoen overgenomen van het Engelse Middlesbrough.

Kijkend naar de historie van de klassieker zou Ajax geen vuist kunnen maken tegen PSV. Slechts drie maal in de laatste dertig ontmoetingen wist de Amsterdamse club met drie punten uit Eindhoven te vertrekken. En ook in deze ontmoeting begon Ajax slecht. Al na tien minuten kwam PSV op een voorsprong. Farfán maakte een schwalbe in de zestienmeter en scheidsrechter Vink floot voor een strafschop. Timmy Simons stuurde Stekelenburg vanaf elf meter de verkeerde hoek in: 1-0. Na de voorsprong maakte Ajax het spel, maar eigenlijk liet PSV dat gewoon toe.

Leunend op een sterke defensie werd Ajax in de beginfase simpel van scoren afgehouden. De thuisclub rekende op de razendsnelle Koné, maar de aanvaller werd vaak niet bereikt. Op de helft van het eerste bedrijf creëerde Ajax de eerste echte kans. Emanuelson kwam op vanaf de linkerkant en zette voor op Babel; de spits schoot echter hoog over. In het vervolg van de wedstrijd drong Ajax aan om de gelijkmaker te maken, maar verder dan de zestien meter van PSV kwam het niet. Beide keepers - Gomes en Stekelenburg - hoefden amper in actie te komen en zagen enkel schoten uit de tweede lijn afzwaaien. In de slotfase van de eerste helft was Afellay nog dicht bij de 2-0, maar hij schoot in het zijnet.

Beide elftallen keerden ongewijzigd terug uit de kleedkamers voor de tweede helft. Het tweede bedrijf was van een teleurstellend niveau. Aanvallen waren schaars en vooral Ajax speelde niet best. Combinaties en passes werden veelal gemist en een gelijkmaker voor de Amsterdammers zou een wonder zijn. Het enige 'hoogtepunt' aan de kant van Ajax was de schwalbe van Sneijder. PSV was in de slotfase nog dicht bij de 2-0, maar Koné schoot een voorzet van Beasley knap naast. Een offensiefje van Ajax in de laatste vijf minuten leverde geen remise meer op.

Met de zege kent PSV een prima week. Afgelopen weekend werd concurrent AZ verslagen, AC Milan werd woensdag op 0-0 gehouden en nu wist de ploeg dus Ajax te verslaan. Het seizoen voor de équipe van Danny Blind lijkt nu al bijna over. Nederlagen tegen alle concurrenten (Feyenoord, AZ en PSV) en puntverlies tegen 'de kleintjes' (ADO Den Haag en Heracles Almelo thuis) zorgen voor een grote achterstand in de competitie.

PSV - Ajax 1-0
10' Simons 1-0 (penalty)