Dubbele achternaam mag niet in Duitsland

Het Europees Hof in Luxemburg heeft een zaak voorgelegd gekregen waarin een vader protesteert tegen de Duitse naamwetgeving. Na hun scheiding besloten de man en zijn ex-vrouw hun zoontje de naam Leonhard Matthias Grunkin-Paul mee te geven, waarbij de laatste naam een combinatie is van de achternamen van de ouders.

In Denemarken, waar de twee destijds woonden, is een dergelijke constructie vrij normaal. Maar toen de vader naar zijn vaderland Duitsland verhuisde, werd de naam van zijn zoon geweigerd omdat er een koppelteken in de achternaam staat. Hij moest kiezen tussen zijn achternaam, of die van zijn ex-partner. De vader weigerde dit waardoor in het paspoort van zijn zoon nu staat 'Leonhard Matthias, zoon van Stefan Grunkin en Dorothee Paul'.

Voor het Europees Hof heeft de vader betoogd dat zijn ex-vrouw en hij bewust voor de dubbele achternaam hebben gekozen. De advocaat van de Duitse staat bracht daar tegenin dat Grunkin wist of had kunnen weten dat de naam in Duitsland niet geaccepteerd zou worden, gezien de strenge regels. Het Hof zal waarschijnlijk aan het einde van dit jaar uitspraak doen, maar heeft al wel een indicatie gegeven. Vermoedelijk is het verbod op het gebruik van een koppelteken "geheel onverenigbaar" met het recht van Leonhard als EU-burger.