Marokko zeult met illegale migranten

Marokko heeft vrijdag zo'n 1.500 Afrikaanse migranten gedropt in de woestijn nabij de grens met Algerije. Ze waren allemaal opgepakt in de bossen bij de Spaanse enclave Melilla, die de laatste weken meerdere keren bestormd werd door de illegalen. Nadat de gedropte illegalen door het leger van Algerije weer waren weggejaagd van de grens en er felle kritiek kwam op het handelen van de Marokkaanse overheid, zijn de illegalen weer opgepikt.

Volgens een woordvoerder van de onafhankelijke Marokkaanse Mensenrechten Associatie zijn de migranten vrijdag op twee plaatsen in de Sahara achtergelaten en is daarbij een zwangere vrouw omgekomen. ''De autoriteiten gaven iedere migrant een fles water en een brood en lieten hen achter. Hoe lang kunnen ze overleven in de uitgestrektheid van de woestijn met één fles water?'', vroeg de woordvoerder zich af. Artsen zonder Grenzen berichtte eerder al dat er 500 immigranten waren aangetroffen in het zuiden van de woestijn.

De Marokkaanse autoriteiten lijken met hun handen in het haar te zitten over wat te doen met de duizenden Afrikanen die de afgelopen maanden de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta bestormden. Spanje heeft het oude uitleveringsverdrag met Marokko uit 1992 opnieuw ingeroepen om de niet-Marokkanen terug te sturen. Algerije heeft op haar beurt de grenzen dichtgegooid. Daardoor zitten de Afrikanen vast in Marokko. Voorheen loosden de autoriteiten de illegale Afrikanen in het niemandsland tussen Algerije en Marokko. Maar nu staat het Algerijnse leger klaar om iedereen terug te sturen.

Spanje heeft voorlopig besloten het terugsturen naar Marokko te staken totdat er duidelijkheid is over de omstandigheden van de vluchtelingen. Marokko heeft laten weten dat alle illegale Malinezen en Senegalezen vandaag per vliegtuig naar hun land worden teruggestuurd. Wat er met de immigranten van andere nationaliteiten zal gebeuren is onduidelijk. Een Marokkaanse gouverneur vindt dat de ambassadeurs van andere landen hun onderdanen moeten komen ophalen. De migranten worden voorlopig samengebracht in een stad in het midden van Marokko.