Bomdreiging in metrostelsel New York

Het metrostelsel in New York wordt extra beveiligd omdat er een concrete dreiging van een bomaanslag is. Via de federale politie FBI was informatie binnengekomen dat de aanslag de komende dagen gepleegd zou worden. De dreiging is al een paar dagen bekend, maar is niet meteen naar buiten gebracht om het onderzoek niet in gevaar te brengen.

In Irak zouden er al mensen zijn opgepakt die met de dreiging te maken hebben. Burgemeester Bloomberg van New York zei op een persconferentie dat er sinds de terreuraanslagen van 2001 niet zo'n specifieke dreiging is binnengekomen. De metrotreinen in New York blijven wel rijden, maar ze worden beschermd door veel meer agenten. Ook wordt de bagage van de 4,5 miljoen mensen die dagelijks gebruik maken van de metro extra gecontroleerd.

Volgens politiechef Ray Kelly is het een "geloofwaardige dreiging". Het zou gaan om een aanslag die "in de komende dagen" zou worden gepleegd. Een functionaris van de FBI zei dat eerder deze week geheime operaties hebben plaatsgevonden die de terreurplannen "deels hebben ontregeld".