RTL FM misschien uit de ether

RTL FM moet wellicht stoppen met uitzenden op het etherfrequentiepakket waarop het nu zit. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Rotterdamse rechtbank. Het ministerie van Economische Zaken moet het frequentiekavel opnieuw uitgeven. De procedure van toekenning van de frequentie is twee jaar geleden niet volgens de regels gegaan, zo oordeelde de rechtbank.

De Finse eigenaar van '100% NL' en 'Distrined BV' had de zaak aangespannen. Alleen zenders die tussen 07:00 en 19:00 uur minimaal dertig procent Nederlandstalige muziek, minimaal twintig procent Europese producties en minimaal tien procent producties jonger dan een jaar zouden draaien, konden zich aanmelden voor deze frequentie. Volgens 100% NL maken zij om die reden meer aanspraak op het pakket dan RTL FM.

De frequenties zijn twee jaar geleden door EZ uitgegeven op voordracht van toenmalig staatssecretaris van OCW Cees van Leeuwen. Hij liet zich weer adviseren door een commissie. Gegadigden zouden een plus krijgen als zij konden aantonen dat zij 'significant meer' Nederlandstalige platen zouden draaien dan de anderen. RTL FM had opgegeven 35 procent van haar programmering hieraan te willen besteden. 100%NL gaf aan zeventig procent van de programmering hiervoor te willen inruimen. Desondanks oordeelde de commissie dat van een significant verschil geen sprake was.

De rechtbank wil nu dat deze procedure over gaat.