'Frankrijk voorkomt aanslagen'

Met de arrestatie maandag van negen terreurverdachten in Frankrijk, zou een aanslag op de Parijse metro of één van de twee luchthavens bij Parijs danwel het hoofdkwartier van de Franse veiligheidsdienst DST, zijn voorkomen. Dat schreef de Franse krant Le Figaro dinsdag, zich baserend op anonieme bronnen. Tegen de 9 zouden geen harde bewijzen gevonden zijn voor specifieke doelwitten voor aanslagen. Wel zijn enkele verdachten explosieven-expert.

Volgens de Franse justitie zijn de gearresteerden lid van de Algerijnse Salafisten Groep voor Prediking en Gevecht (GSPC), een groepering die banden onderhoudt met al-Qaeda. GSPC liet na de arrestaties middels een bericht op internet weten dat Frankrijk nu ''vijand nummer één'' is. ''De enige manier om Frankrijk manieren te leren is jihad en het islamitisch martelaarschap.''

De negen (7 mannen en 2 vrouwen) werden opgepakt na een tip vanuit Algerije en afgeluisterde telefoongesprekken. Onder de gearresteerden bevindt zich Safé Bourada. Hij werd in 1995 al veroordeeld voor zijn rol in een serie bloedige aanslagen in Frankrijk en kwam vrij in 2003. Door die aanslagen, op treinen, metro en markten in Parijs, vielen toen 8 doden en 250 gewonden.