Hirsi Ali in de race voor 'Europeaan v/h Jaar'

Ayaan Hirsi Ali is genomineerd voor de titel 'Europeaan van het Jaar'. Het VVD-Kamerlid is hiermee de enige Nederlandse kanshebber. Het organiserende weekblad European Voice heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Hirsi Ali is genomineerd in de categorie 'Europese actievoerder van het jaar'. De organisatie prees haar "dappere werk voor vrouwenrechten, waardoor ze zich de toorn van moslimextremisten op de hals haalde."

Andere genomineerden, die zijn geselecteerd door een groep journalisten, professoren en politici, zijn onder meer Bono en Bob Geldof (voor hun Afrika-actie), de Oekraïnse president Viktor Joesjtsjenko, de Britse premier Tony Blair, de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero en schrijfster J.K. Rowling. Vorig jaar veroverde de Turkse premier Recep Erdogan de titel.

De volledige lijst met de vijftig genomineerden in de negen verschillende categoriën is hier te vinden. Daar kan het publiek eveneens stemmen op hun favorieten. De prijsuitreiking zal op 29 november plaatsvinden in Brussel.