Joop 'Swiebertje' Doderer overleden

SwiebertjeVanmiddag is bekend gemaakt dat vannacht acteur Joop Doderer is overleden. De 84-jarige tv- en toneelacteur woonde de laatste jaren van zijn leven in een zorgcentrum in Roelofarendsveen.

Voor de generaties die opgroeiden in de jaren 60 en 70 werd Doderer onsterfelijk door de vertolking van de rol van de zwerver Swiebertje in de gelijknamige tv-serie. Tussen 1955 en 1975 was hij te zien in die rol.

Buiten Swiebertje heeft Doderer ook zeer veel rollen op toneel gespeeld. Verder werkte hij mee aan tientallen radio- en televisieprogramma's, en theatervoorstellingen als My Fair Lady (Alfred Doolittle) en een aantal films. Zijn laatste film was Pietje Bell in 2002.

Doderer is gehuwd geweest met actrice Conny Stuart, maar dat huwelijk hield geen stand. Op zijn 52e hertrouwde hij met de 21-jarige Esther, een zeer gelukkige verbintenis waaruit twee kinderen voortkwamen. Hij werd in 1982 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2001 speelde hij in de theaterproductie 'Blijvend Applaus', een tragicomedie die zich afspeelt in een rusthuis voor oud-operazangers. Joop Doderer vierde met dit stuk zowel zijn 80ste verjaardag als zijn 60-jarig toneeljubileum. Ook in 2001 werd hij onderscheiden met de publieksprijs voor het beste televisieprogramma uit vijftig jaar televisie. Dat was uiteraard Swiebertje.


Joop Doderer: 1921 - 2005
-
Zeer uitgebreide Biografie