'Bizarre verhoormethoden in ontuchtzaak'

Icoon Binnenlands nieuws Na de moordzaak van Nienke Kleiss komen er stilaan geluiden dat deze zaak niet op zichzelf staat. Zo beweert de Maastrichtse hoogleraar en getuige-deskundige H. Crombag dat er tijdens een ontuchtzaak in Enschede ook is gemanipuleerd met verklaringen en verhoortechnieken.

"De zusjes Melissa en Deborah, toen 11 en 13 jaar oud, werden tegen elkaar uitgespeeld en soms urenlang onafgebroken ondervraagd. De processen-verbaal komen niet overeen met wat er is gezegd. Het is te bizar voor woorden", zo zegt Crombag vandaag tegenover De Telegraaf. Tezamen met W.A. Wagenaar heeft hij een boek gepubliceerd over de psychologische aspecten van bewijslast in rechtszaken.

De zaak in Enschede speelde in 1999. Een vader en moeder werden beschuldigd van ontucht met tientallen buurtkinderen en hun twee dochtertjes. Daarnaast zou een oom met zijn handjes aan de meisjes hebben gezeten. Uiteindelijk werd de vader veroordeeld tot de maximale straf in dit soort zaken: acht jaar cel en tbs.

Als getuige-deskundige heeft Crombag destijds alle videobanden en geluidsopnamen van de verhoren met de twee meisjes gezien. "Verbijsterend hoe het eraan toeging. De agenten maakten de ouders en oom helemaal zwart. Er werden insinuerende opmerkingen gemaakt als 'wat een vreselijke vieze man is die oom van jou toch'."

Meisjes geestelijk murw
Desondanks bleven de twee dochters volhouden dat ze nooit waren misbruikt. Om ze toch een belastende verklaring te doen afleggen, werden kant-en-klare beschuldigingen geformuleerd waarop de zusjes alleen maar hoefden te antwoorden met "ja". Uiteindelijk gaven de meisjes, geestelijk helemaal murw, soms een instemmend knikje om maar van de ondervraging af te zijn, zag Crombag. De twee werden ruim twintig keer verhoord.

De vader heeft het misbruik van zijn eigen kinderen tot op de dag van vandaag ontkend. "Ik kan het niet bewijzen, maar heb wel het ernstige vermoeden dat de vader de waarheid zegt", aldus Crombag.