Extra EU-vergadering over Turkije

De weigering van Turkije om Cyprus te erkennen wordt door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken op 26 september in een extra vergadering besproken. De ministers zullen daar een gezamenlijk standpunt bepalen over de weigering tot erkenning.

In augustus tekenden de Turken een douaneverdrag met alle EU-lidstaten. Turkije liet daarbij echter expliciet noteren dat het verdrag niet inhield dat men Cyprus erkende. Daarover ontstond het nodige rumoer in de Unie, de Turken dreigden zelfs niet te willen toetreden tot de EU als men nieuwe eisen zou stellen of Turkije een onvolledig lidmaatschap aanbiedt. De EU-ministers besloten echter dat de gesprekken over de Turkse toetreding tot de Unie gewoon volgens plan doorgaan op 3 oktober.

In 1974 viel Turkije Cyprus binnen en houdt sindsdien het noorden van het eiland bezet. De Turken stichtten er een internationaal niet-erkende republiek. De internationale gemeenschap erkent alleen de regering van de Republiek Cyprus, die in de praktijk bestaat uit het Grieks-Cypriotische deel van het eiland. Dat deel werd vorig jaar lid van de Europese Unie.

Minder steun
Gisteren bleek uit resultaten van een internationaal onderzoek van het Duitse Marshall, dat de steun onder EU-burgers voor toetreding van Turkije afbrokkelt. Van de ondervraagde Europeanen is 29% van mening dat Turkse toetreding ''een slechte zaak'' zou zijn. In 2004 was dat nog 20%. De grootste groep Europese ondervraagden vindt toetreding van Turkije een goede noch een slechte zaak. In Frankrijk is 47% tegen, 12% meer dan vorig jaar.

Ook in Turkije zelf heeft men minder enthousiasme in een toetreding. De steun is nog wel groot, 63%, maar een stuk minder dan in 2004 (73%).