Australische reuzenpad is dol op black light

Black lightIn de strijd tegen reuzenpadden die het noorden van Australië teisteren hebben onderzoekers ontdekt dat het beest in kwestie aangetrokken wordt door ultraviolette discolampen. Het zogeheten black light wordt inmiddels ingezet om de padden te lokken. Rode en blauwe lampen bleken eerder lang niet hetzelfde effect te hebben.

De giftige Bufo Marinus, waarvan er in 1935 enkele duizenden werden losgelaten in Australië om kevers te bestrijden die de suikerrietoogst bedreigden, vormt een ware plaag voor de stad Darwin en omstreken. De populatie is uitgegroeid tot miljoenen exemplaren, en heeft er inmiddels voor gezorgd dat verschillende hagedissen en slangen zijn uitgestorven. Ook een buideldiertje, de quoll, komt in het gebied vrijwel niet meer voor. De reuzenpad kan meer dan twintig centimeter groot worden en weegt ruim een kilo. Met het gif kan het dier zelfs een krokodil of wilde hond doden.

De reuzenpad eet letterlijk vrijwel alles, van gewervelde dieren tot insecten en plantaardig voer. Zelfs pingpongballetjes worden gezien als lekkernij. Verder zijn de padden erg vruchtbaar; de vrouwtjes leggen twee keer per jaar tienduizenden eieren die eveneens giftig zijn, zodat andere dieren ze ongemoeid laten. De inwoners van Noord-Australië gebruiken golfclubs en cricketbats om het dier te bestrijden, maar de inzet van ultraviolet licht wordt gezien als een beschaafdere manier om de pad in de val te lokken. Waarom de 'Bufo Marinus' zich aangetrokken voelt tot black light is niet bekend, maar wellicht is het de grote hoeveelheid insecten die in het licht dansen.

De reuzenpad teistert Australië