New Orleans volledig ontruimd

Amootje had ons via de nieuws-submit te melden:

De evacuatie van New Orleans is voltooid. De laatste driehonderd mensen zijn gisteravond opgehaald bij het congrescentrum van de door orkaan Katrina verwoeste stad. Er kan nu een begin worden gemaakt met het leegpompen van de ondergelopen stad en het opruimen van de rommel.

Hoeveel doden er nu zijn gevallen blijft onduidelijk. Maar er wordt inmiddels uitgegaan van enkele duizenden. De lijken zijn overal: verstopt op zolders, drijvend in de straten van de stad, achtergelaten op snelwegen. Het gaat hier volgens de 30-jarige dakdekker Charles Womack niet altijd om mensen die te zwak waren om te worden geëvacueerd. "Ik heb gezien hoe een man werd doodgeslagen door een groep mensen in de Superdome en hoe een andere man zelfmoord pleegde." Zelf moest hij behandeld worden in het veldhospitaal op het vliegveld nadat iemand hem had geslagen met een ijzeren pijp.

Technici van nutsbedrijven zijn onder militaire begeleiding onderweg naar de stad om de schade op te nemen. De genie-afdeling van het Amerikaanse leger is bezig om voorbereidingen te treffen om New Orleans droog te pompen. Volgens een legerwoordvoerder kan de operatie wel een maand gaan duren. Planologen zeggen dat de beste oplossing waarschijnlijk is een groot deel van de stad af te breken en opnieuw op te bouwen.

Waar de evacués moeten blijven is een groot probleem. Volgens gouverneur van Texas Rick Perry begint zijn staat, met 220 duizend vluchtelingen, inmiddels aardig vol te raken.