Sms'jes politie om relschoppers te vinden

Basschie, Scrummie en mic_forever hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft vandaag 17.000 mensen die op 17 april nabij voetbalstadion De Kuip waren, een sms-bericht gestuurd. Hierin wordt hen gevraagd om medewerking bij het achterhalen van relschoppers rond de wedstrijd Feyenoord - Ajax. Dit meldde de Rotterdamse korpschef A. Meijboom vanavond in het AVRO-programma Opsporing Verzocht, waar opnieuw foto's van relschoppers werden getoond.

"Tijdens de voetbalrellen van 17 april 2005 was u nabij stadion De Kuip. De politie doet hiernaar onderzoek en vraagt uw medewerking. Zie politie: www.politie-rijnmond.nl", zo luidt de tekst van het bericht. De politie zegt alleen de nummers van de sms-ontvangers te weten, en niet de namen.

De rellen, waarbij 42 politieagenten gewond raakten doordat er van alles en nog wat in de rondte werd gegooid, worden door politie en justitie als zeer ernstig beschouwd en krijgt dus ook hoge prioriteit. Al eerder werden foto's laten zien van relschoppers in Opsporing Verzocht, dagblad Sp!ts en de website van de politie. Tot nu toe lijkt de methode succesvol; deze week werd de honderdste relschopper opgepakt via het tonen van foto's. In totaal zijn er tot nu toe 143 mensen opgepakt. Meerderen hiervan zijn al veroordeeld tot celstraffen, stadionverboden en/of boetes.

Nu is men vooral op zoek naar de zogenoemde meelopers. "Zij hebben de rellen mogelijk gemaakt. Als je bij zo'n groep bent, ben je medeverantwoordelijk. Je kiest daar voor", zo zei Meijboom. Het Openbaar Ministerie (OM) is het hier mee eens: "Personen die staan te joelen wanneer tientallen anderen met stenen naar agenten gooien, zijn ook strafbaar voor openlijke geweldpleging", aldus persofficier H. Hambeukers vandaag.

Justitie en politie zijn achter de telefoonnummers gekomen dankzij gegevens van de zendmasten rond De Kuip, die zij hebben gekregen van de providers. Het OM meent dat het in belang van het onderzoek is. "Het achterhalen van gegevens als een mobiel nummer en het sturen van de sms-berichten is te vergelijken met een buurtonderzoek na een schietpartij in een straat. Ook al zijn zij geen verdachten, toch bellen wij bij omwonenden aan voor informatie", zo zei Hambeukers.