Ophef na advertentie voor niet-rokers

In Noorwegen heeft een advertentie van een autodealer nabij hoofdstad Oslo voor enige opschudding gezorgd. De Toyota-dealer plaatste in de lokale krant Budstikka een paginagrote advertentie voor nieuwe werknemers, maar vermeldde daar wel duidelijk bij dat rokers niet hoeven te solliciteren.

Professor Per Fugelli van de universiteit van Oslo vindt de actie belachelijk. "Dit is een vorm van lifestyle-fascisme. Je moet je afvragen, wat is het volgende? Geen dikke mensen, geen lelijke mensen, geen mensen met hartproblemen of stinkvoeten?", zo zegt hij tegenover Budstikka.

"Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat autodealers grote, open ruimtes hebben. We moeten erg duidelijk zijn dat dit een rookvrije ruimte is, dit vanwege zowel de werkomgeving als de klanten", verdedigt manager Henrik Junker van de dealer zich in de krant. Hij is het er niet mee eens dat de advertentie discrimineert.

Fugelli wil echter 'alarm slaan': Dit kan de eerste waarschuwing zijn dat we - het patroon van de VS volgende - op weg zijn naar een situatie waarbij de werkgever de lifestyle en het privé-leven van een persoon kan binnendringen op een sinistere en aanvallende wijze."