'14 kinderen gezin Delft' zat vaak in Turkije

Het Delftse gezin waaruit deze week 14 kinderen werden weggehaald door Bureau Jeugdzorg Haaglanden (BJZ), blijkt al sinds 1998 onder aandacht te staan van de hulpverlening. Probleem was echter dat het Turkse gezin geregeld voor langere tijd terugkeerde naar het moederland, waardoor ingrijpen vrijwel onmogelijk was.

De kinderen uit het gezin, variërend in de leeftijd van 4 maanden tot 15 jaar, zijn sterk ondervoed en zwaar verwaarloosd; ze hebben veel wondjes op hun lichaam. Volgens BJZ zijn de kinderen, nadat ze uit de zeskamerflat aan de Mijnbouwstraat waren weggehaald, onder de douche gezet. Het ouderlijk huis was ronduit smerig. Het toilet zat onder de poep en sommige kinderen hadden hun behoefte in een kast gedaan. Vijftien gezinsleden sliepen op vijf matrassen, aldus een woordvoerster van BJZ Haaglanden. De twee oudste kinderen van het gezin gingen niet naar school, omdat ze voor oppas voor de jongeren moesten spelen.

De gemeente Delft heeft in een reactie laten weten dat het al op het punt stond om in te grijpen. Dat is voorspoedigd omdat de politie alarm sloeg nadat het poolshoogte ging nemen na een melding over geluidsoverlast. Zij tipte BJZ Haaglanden die de gemeente voor was met ingrijpen.

Het gezin is ook al jaren bekend bij de gemeente Delft, voornamelijk wegens ontduiking van de leerplicht. In 1998 sloegen leerplichtambtenaren voor het eerst alarm. Toen is de Raad voor de Kinderbescherming geïnformeerd. In 2000, 2001 en 2002 stond het gezin ook in Delft ingeschreven en gingen de leerplichtige kinderen naar school, zo zegt de gemeente. Tussen 2002 en 2005 verbleef het gezin volgens Delft de meeste tijd in Turkije.