Hete herfst voor Verdonk

Het zal de komende maanden zwaar worden voor minister Rita Verdonk (VVD, Integratie). Zij zal flink wat stressdossiers moeten afhandelen terwijl politici, belangenorganisaties, columnisten, gemeenten en kerken klaar staan om er voor te strijden. Zij zouden dan ook geen traan zouden laten als de liberale politica zou struikelen.

Rita Verdonk
Rita Verdonk


Eén van de stressdossiers betreft een besluit over hoe verder te gaan met de verplichte inburgering van 850.000 oudkomers in Nederland, één van de struikelblokken van haar integratiebeleid. Het van de grond krijgen van dit plan zal bepalen of ze al dan niet als een geslaagde minister de geschiedenis zal ingaan.

Het blijkt juridisch zeer moeilijk om allochtonen met een achterstand verplicht te laten inburgeren zonder daarbij te discrimineren. Van de 850.000 oudkomers is ongeveer de helft genaturaliseerd tot Nederlander. Aan hen kan de plicht om in te burgeren nu mogelijk niet worden opgelegd omdat burgers van EU-lidstaten op grond van Europees recht zijn uitgezonderd van de inburgeringsplicht.

Voor het zomerreces bleek uit een advies van de Raad van State dat Verdonk met haar inburgeringsplannen, ondanks de aangekondigde aanpassingen, nog steeds discrimineert. Als ze de -soms tegenstrijdige- adviezen negeert dan kan ze rekenen op vertragende procedures tot aan het Hof in Luxemburg aan toe, terwijl in 2006 de examens moeten beginnen

Voor het reces kreeg de minister het al zwaar te verduren vanwegen uitgelekte informatie van uitgezette asielzoekers uit Congo. De bewindsvrouw schortte de uitzetting van uitgeprocedeerde Congolezen op en kondigde een onderzoek aan. Afgelopen vrijdag kreeg Verdonk, in de eerste ministerraad van na het zomerreces, meteen al te maken met een groep uitgeprocedeerde Iraanse asielzoekers die in hongerstaking was gegaan tegen hun uitzetting.