Remsporen grootste wc-ergernis op werkplek

aloa had ons via de nieuws-submit te melden:

Werkende Nederlanders ergeren zich op de wc op de werkplek het meest aan de remsporen van collega's (43 procent). Dit blijkt uit een onderzoek naar hygiëne op het werk, in opdracht van Glorix en uitgevoerd door Blauw Research. Voor het onderzoek zijn ongeveer 540 werknemers ondervraagd.

Ook rondslingerend toiletpapier vormt een grote bron van irritatie. Andere genoemde ergernissen waren lege wc-rollen, stank en een gebrek aan toiletverfrissers.

"Bijna één op de vijf werknemers noemt het toilet op het werk (zeer) vies", volgens het onderzoek. De helft van de ondervraagden geeft aan dat het toilet op hun werk een stuk minder schoon is dan thuis. Een op de tien vrouwen vindt een openbaar toilet zelfs nog schoner dan de pot die op het werk staat.

De respondenten werd ook gevraagd wat hun meest beschamende moment op het toilet is dat zij zich voor kunnen stellen. Het meest genoemd werd een falende spoelbak net na een grote boodschap. "Wellicht speelt deze angst mee in het besluit van maar liefst vier op de tien vrouwen om hun grote boodschap op te houden tot thuis."

Andere genante momenten zijn het ontbreken van wc-papier en het vergeten van het vergrendelen van de wc-deur, waarna een collega binnenkomt.

Het toilet op het werk wordt vaak als een rustmomentje beschouwd. Van de ondervraagden geeft 14 procent aan wel eens naar de wc te vluchten om een korte pauze te nemen. "Vrouwen scoren hierop hoger dan mannen. Een enkeling van de ondervraagden geeft aan zelfs wel eens een kort dutje te doen op de werkpot, een derde neemt af en toe een boekje mee."

Nederlandse werknemers zitten gemiddeld 11 minuten per dag op de wc op hun werk. Mannen brengen er overigens minder tijd door dan vrouwen. Mannen ergeren zich wel vaker aan een vies toilet dan vrouwen. Verder blijkt dat mannen rustiger en meer ontspannen naar het toilet gaan dan vrouwen.