Zoetermeer wil geld wegens Hitlergroet

Icoon Binnenlands nieuwsHet gemeentebestuur van Zoetermeer wil een vergoeding van een rechts-extremist die de gemeente 'imagoschade' zou hebben toegebracht. Rechts-radicale jeugd kreeg op 5 mei een locatie toegewezen om een eigen feest op bevrijdingsdag te houden. Dit om rellen met allochtone jeugd te voorkomen.

De Zoetermeerder zou na het feest foto's naar buiten hebben gebracht, waarop onder meer jongeren te zien zijn die de Hitlergroet brengen. Naar aanleiding daarvan heeft hij van de gemeente een brief gekregen waarin hij verantwoordelijk werd gesteld voor schade aan de goede naam van Zoetermeer. Tevens deed de gemeente aangifte bij de politie. De man heeft in een antwoord laten weten zich niet verantwoordelijk te voelen, omdat hij niet weet hoe de foto's in de openbaarheid zijn gekomen. "We hebben ons bovendien aan de regels van politie en gemeente gehouden", zo schrijft hij. De foto's van het feest doken in de weken na 5 mei onder meer bij Zoetermeerse gemeenteraadsleden op.

Het muziekfestival in de Zoetermeerse 'Blokhut' werd gefinancierd door de nationalistische actiegroep Voorpost. In de organisatie zat onder meer de 26-jarige Paul Peters, een bekende rechts-extremist.