Auschwitz-museum boos op 'Housewitz'

IcoonHet Auschwitz-museum in Polen wil dat Nederland stappen onderneemt om de verspreiding van de onsmakelijke flash-animatie 'Housewitz' tegen te gaan. Het museum noemt het flashfilmpje ''kwetsend voor de slachtoffers van het nazi-regime.'' Museumdirecteur Jerzy Wroblewski heeft een klacht neergelegd bij de Nederlandse ambassade in Polen.

Het Auschwitz-museum is gehuisvest op het terrein van het voormalige vernietigingskamp in Polen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten de nazi's daar minstens 1,1 miljoen mensen om het leven. De meesten van hen waren joden, die de gaskamers in werden geloodst.

Nederlander
Volgens het museum zijn de beelden gemaakt door een Nederlander. Daarin zou het museum best gelijk kunnen hebben, want weblog GeenStijl besteedde op 23 juni van dit jaar al aandacht aan de macabere flashanimatie. Volgens het weblog was de maker de Nederlandse economiestudent Dicky Thijssen. Die schrok indertijd al enorm van de ophef en haalde de animatie razendsnel off-line. Hij zette meteen uitgebreid excuses op zijn website.

GeenStijl host echter sindsdien een mirror van het filmpje, waardoor het over geheel internet is uitgewaaierd. Een simpele zoekopdracht op Google geeft al ruim 170 hits.

Het filmpje is waarschijnlijk bedoeld als een - op zijn zachtst gezegd misplaatste - grap. Het is een 'reclame' voor het fictieve technofeest 'Housewitz', dat moet plaatsvinden op 4 mei 2005. Te zien is onder meer een hek met het opschrift 'Tanzen macht frei', een verwijzing naar de originele Auschwitzpoort met de tekst 'Arbeit macht frei'. In de animatie zijn verder uitgemergelde lichamen van Joodse kampslachtoffers te zien met de tekst: Dresscode: dress as skinny Jew. Verder bevat het filmpje onder meer beelden van de gaskamers (met de tekst dat 'douchen gratis is') en een stapel lijken waarbij vermeld staat dat er een gangbang zal plaatsvinden. Het filmpje wordt afgesloten met een afbeelding van Adolf Hitler.


Beeld uit flashfilmpje Housewitz