Bisdom Californië koopt voor 56 miljoen rechtszaken af

Icoon Buitenlands nieuws Het bisdom van Oakland gaat 56 rechtszaken over vermeend seksueel misbruik door priesters afkopen. Met de schikkingen is een totaalbedrag van 56 miljoen dollar gemoeid, maar het is niet duidelijk hoe dit over de zaken verdeeld wordt. Het is niet voor het eerst dat bisdommen in de Amerikaanse staat Californië rechtszaken over zedenmisdrijven afkopen.

"Het is mijn welgemeende hoop dat deze oplossing de slachtoffers zal helpen met meer zekerheid verder te gaan op het pad van genezing", aldus Allen Vigneron, bisschop van Oakland.

In de Verenigde Staten is de kerk op dit moment massaal bezig met het afkopen van strafzaken. In Californië alleen al werden in juni en juli in drie verschillende bisdommen rechtszaken afgekocht voor de gezamenlijke prijs van 79,5 miljoen dollar.

Dergelijke bedragen zijn echter niets in vergelijking tot monsterschikkingen zoals die in Oakland (ook in Californië) van vorig jaar december. Daar werd 100 miljoen dollar neergeteld voor 87 aanklachten. In de hele Verenigde Staten heeft de katholieke kerk de afgelopen tijd voor meer dan een miljard dollar aan strafzaken afgekocht.