Alle huizen worden voorzien van energielabel

Ieder Nederlands huis zal vanaf 1 januari 2006 voorzien moeten zijn van een energielabel als het verhuurd of verkocht wordt. De huiseigenaar zal hiervoor een onderzoek uit moeten laten voeren om te kijken hoeveel energie er nodig is om het huis op temperatuur te brengen.

Het besluit moet wel nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Dit lijkt echter maar een formaliteit te zijn omdat het een Europees besluit is waar Nederland al mee akkoord is gegaan. Wel bestaat er nog een kans dat controles op de keurmerken uit worden gesteld tot januari 2007.

Het keurmerk zal tien jaar geldig blijven en ingedeeld worden in klassen van A tot en met G, waarbij A het zuinigste is en G waarschijnlijk een erg tochtende woning is met een slechte isolatie. Van origine is de regeling opgezet om de uitstoot van kooldioxide te beperken maar op dit moment wordt hier nog niet veel rekening mee gehouden door huiseigenaren en huurders. Tegelijkertijd zal het keurmerk ook aangeven met hoeveel stookkosten de gebruiker rekening moet houden.

Op dit moment moeten nieuwe huizen al voldoen aan bepaalde eisen waarin ook rekening wordt gehouden met de energie die er nodig is om het huis warm te stoken.