Atoombom Hiroshima 60 jaar geleden

Precies 60 jaar geleden ontplofte boven Hiroshima de uraniumbom Little Boy, afgeworpen door de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay. Drie dagen later onderging Nagasaki eenzelfde lot. 's Werelds eerste en enige atoomaanvallen werden op 15 augustus 1945 gevolgd door de overgave van Japan wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende. Of de bommen enig verschil hebben gemaakt valt te betwisten aangezien Japan voor 6 augustus al aan Rusland had laten weten zich over te willen geven. Vandaag wordt de aanval over de gehele wereld herdacht, in Hiroshima vindt momenteel een herdenking plaats bij de Atoombomkoepel, een gebouw dat zich op 160 meter afstand van Ground Zero bevindt maar desondanks overeind bleef staan.

Hiroshima was doelwit omdat het een havenstad en belangrijk militair centrum was. Verder was het nauwelijks door conventionele oorlogsvoering aangetast waardoor de effecten van een atoomaanval goed gemeten zouden kunnen worden. De Amerikanen hadden voor november een invasie van Japan gepland, maar toen de atoomproeven van het Manhattanproject eindelijk succesvol uitpakten werd tot de atoomaanval besloten, ook gezien rapporten het aantal slachtoffers van een invasie op zo'n 1 miljoen schatten. Volgens verschillende hooggeplaatste militairen waaronder generaal Eisenhower zou zo'n invasie echter helemaal niet nodig zijn geweest aangezien Japan al praktisch op de knieën was gedwongen door de oorlog in combinatie met zeeblokkades.

Toen de bom op 6 augustus 1945 om 08:15 lokale tijd boven Hiroshima ontplofte, steeg de buitentemperatuur korte tijd tot zo'n 3000 graden celsius en volgde een verwoestende schokgolf die een oppervlak van dertien vierkante kilometer nagenoeg met de grond gelijk maakte. Ruim 70 duizend mensen kwamen onmiddelijk om. In de uren die volgden stierven nog eens 70 duizend mensen. Talloze anderen overleden weken, maanden en zelfs jaren na de aanval aan de gevolgen van stralingsziekten; het totale aantal slachtoffers wordt op zo'n 230.000 geschat. In Nagasaki overleden in totaal nog eens zo'n 120.000 mensen.

Na de oorlog werd Hiroshima herbouwd en werd rondom de Atoombomkoepel een herdenkingsmonument en een vredespark aangelegd. De stad werd door de Japanse regering als 'Stad van Vrede' aangemerkt, en tot op de dag van vandaag zetten inwoners zich in voor een kernwapenvrije wereld.


De Atoombomkoepel toen en nu

Vanavond om 22:35 is op de Belgische zender Canvas de film Hiroshima te zien, waarin de voorbereidingen, de atoomaanval zelf en de nasleep worden getoond aan de hand van een combinatie van authentieke beelden en gedramatiseerde reconstructies.