Frankrijk: Turkije moet Cyprus erkennen

Turkije moet expliciet Cyprus erkennen, anders kunnen de toetredingsonderhandelingen met de EU niet beginnen. Dat heeft de Franse premier Dominique de Villepin dinsdag laten weten. De Turken tekenden vorige week een douaneverdrag met de tien nieuwe EU-landen, over de openstelling van grenzen voor elkaars handel. Hiermee zou dus in feite Cyprus erkent worden. Maar de Turkse regering voegde een aparte verklaring toe waarin juist nadrukkelijk afstand werd genomen van een erkenning.

De Villepin liet gisteren weten: ''Het lijkt mij onvoorstelbaar dat enig onderhandelingsproces kan beginnen met een land dat niet elk land van de Europese Unie erkent, dat wil zeggen alle 25. Het gaat hier om een principe dat verdedigd moet worden.'' EU-voorzitter Groot-Brittannië bestudeert momenteel of de handelswijze van Turkije wel door de beugel kan. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot, zei vorige maand dat ''het in Europa bonje zou worden'' als Turkije een aparte verklaring zou afgeven dat het Cyprus niet erkent.

De Turken hebben boos gereageerd op de woorden van de Franse premier. Volgens hen is bij de EU-top in december afgesproken dat ze Cyprus slechts indirect moeten erkennen in een douaneunie, maar niet expliciet. Turkije gaat er dan ook vanuit dat de uitspraak van De Villepin het begin van de toetredingsonderhandelingen in oktober niet kan vertragen.

De kwestie met Cyprus ligt in Turkije heel gevoelig. Men weigert daar nog steeds de internationaal erkende Grieks-Cypriotische regering te erkennen, hoewel Cyprus vorig jaar bij de Europese Unie kwam. Turkije steunt alleen het noordelijk deel van het eiland, Turks-Cyprus, dat het in 1974 bezette. Men stichtte daar een eigen republiek maar die wordt wereldwijd alléén door Turkije erkend.