Zuinige auto's worden goedkoper in aanschaf

IcoonHet kabinet is van plan om de aanschafbelasting op zuinige personenauto's te verlagen. Op die manier hoopt men tegemoet te komen aan de roep om een tegemoetkoming van de almaar stijgende brandstofprijzen. Een tegemoetkoming in de vorm van verlaging van de accijnzen op brandstoffen zit er wat de Tweede Kamer betreft echter niet in.

Hoe groot het belastingvoordeel precies zal zijn wordt rond Prinsjesdag duidelijk, maar het zou gaan om bedragen oplopend tot enkele duizenden euro's. De aanschafbelasting op auto's die veel brandstof verbruiken zal daarentegen juist hoger worden. Vooral de prijzen van terreinwagens zullen volgend jaar fors stijgen.

Overigens zijn automobilisten niet minder gaan tanken, ondanks de hoge benzine- en dieselprijzen. In de eerste vijf maanden van dit jaar werd er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zelfs 2,2 procent meer getankt dan in dezelfde periode vorig jaar, hoewel in de tussengelegen periode de brandstofprijzen met negen procent stegen. Oliemaatschappijen kunnen daarvoor geen verklaring vinden

Terreinwagens worden fors duurder in aanschaf
Terreinwagens worden fors duurder in aanschaf