Goed nieuws voor pure chocolade liefhebbers?

Icoon Medisch nieuwsUit onderzoek is gebleken dat donkere chocolade niet alleen lekker kan zijn, maar ook de bloeddruk kan verlagen. Een uitgebreid onderzoek wees uit dat één van de stoffen die chocolade bevat, zogenaamde flavonoïden, ervoor zorgen dat de bloedvaten makkelijker hun werk kunnen doen, wat ervoor zorgt dat de kans op hartkwalen kleiner is.

"Eerdere onderzoeken wezen wel al uit dat flavonoïden-rijk voedsel, zoals fruit, groenten, thee, rode wijn, etc., goed waren voor het lichaam, maar dit is het eerste onderzoek dat volledig moest uitwijzen hoe flavonoïden in verband staan met de bloeddruk", aldus Jeffrey Blumberg van de Tufts Universiteit in Boston. "Overigens zegt deze studie niet dat je meer chocolade moet eten, het toont alleen aan dat de chocolade een stimulerende werking heeft op de bloedvaten." Overigens kunnen onderzoekers nog geen aanbevelingen doen om meer chocolade te eten, op basis van dit onderzoek. Wel moesten zij al waarschuwen voor de hoge mate van vet, suiker en calorieën in chocolade.

Het onderzoek
De onderzoekers lieten tien mannen en tien vrouwen met een te hoge bloeddruk vijftien dagen een speciaal ontworpen chocoladereep van honderd gram opeten. De ene groep van vijf mannen en vijf vrouwen kreeg de pure chocolade met flavonoïden en de andere groep kreeg witte chocolade zonder flavonoïden. Halverwege het onderzoek werd dit omgedraaid om te kijken of het niet gewoon toeval was. "Witte chocolade bevat alle stoffen die pure chocolade ook bevat, alleen geen flavonoïden. Daarom is witte chocolade het ultieme vergelijkingsmateriaal." Uit de resultaten blijkt dat de systolische druk gemiddeld afnam met 12 mm Hg en de diastolische druk afnam met 9 mm Hg.