Wim T. Schippers krijgt Van Looyprijs

Wim T. Schippers zal dit jaar de Van Looyprijs 2005 uitgereikt krijgen. De prijs is een initiatief van de Stichting Jacobus van Looy en wordt één maal per vijf jaar uitgereikt aan een Nederlandstalige kunstenaar of schrijver die een dubbeltalent is.

Schippers krijgt de prijs wegens zijn creativiteit, onvoorspelbaarheid en veelzijdigdheid. De van huis uit beeldend kunstenaar is ook maker van talloze theater-, televisie- en radioprogramma's. TV-geschiedenis schreef hij onder meer door in 1967 mee te werken aan het pop-programma Hoepla. In dit programma werd model Phil Bloom bloot in beeld gebracht (het eerste naakt op de Nederlandse tv) wat tot veel geschokte reacties en Kamervragen leidde. Na drie afleveringen werd Hoepla gestopt. Eerder zorgde hij voor ophef door in 1963 in het kunstprogramma Signalement van de VARA, een flesje gazeuse bij Petten in de zee leeg te laten lopen als kunstexpressie. Daarbij was veel media aanwezig.


Ook de Fred Haché en Barend Servetshows en Van Oekel's discohoek, die hij in de jaren 70 voor de VPRO televisie maakte met Gied Jaspars en Wim van der Linden, zijn klassiekers. Tevens van zijn hand zijn de komische tv-series over nachtclub Waldolala en de voor de jeugd bedoelde series 'Op zoek naar Jolanda' en 'We zijn weer thuis'. Op de radio 'teisterde' hij in de jaren 80 op woensdagmiddag Hilversum 3 met het programma Ronflonflon met Jaques Plafond. Ook uit de jaren 80 is zijn opmerkelijke toneelstuk ''Going to the dogs'', waarin alleen herdershonden meespeelden.

Ernie
Samen met tekenaar Theo van den Boogaard is Schippers ook verantwoordelijk voor de Sjef van Oekel-stripboeken. Als kunstenaar maakte Wim T. Schippers in zijn beginperiode a-dynamische kunst waarbij hij zich liet zich inspireren door Marcel Duchamp en andere dadaïsten en de Fluxusbeweging van George Maciunas. Na de Fluxusperiode maakte Schippers werk dat valt onder de noemer Pop-Art. In 1997 vond in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling 'Het Beste van Wim T. Schippers' plaats, waarin een overzicht werd gegeven van zijn complete werk.

Niet-kunstliefhebbers en jongeren zullen Schippers kennen van zijn medewerking aan Sesamstraat, alwaar hij onder meer verantwoordelijk is voor de stem van Ernie.

In 1993 ontving Schippers al de LIRA-prijs voor gehele oeuvre. De Van Looyprijs wordt op 24 september uitgereikt. Eerdere winnaars van die prijs zijn Armando (1985), Lucebert (1990), Breyten Breytenbach (1995) en Charlotte Mutsaers (2000). Ter gelegenheid van de toekenning van de prijs wordt in 'De Hallen' in Haarlem een tentoonstelling van het beeldende werk van de kunstenaar ingericht.