Israël krijgt weer grootste aantal Joden

Binnen een jaar zal Israël voor het eerst sinds het begin van de jaartelling weer de grootste Joodse gemeenschap ter wereld hebben. Israël heeft op dit moment 5.235.000 Joodse inwoners. De gemeenschap in de Verenigde Staten heeft er momenteel 45 duizend méér, maar de omvang neemt af door gemengde huwelijken en een laag geboortecijfer. De prognose is dat er binnen een jaar 50 duizend Israëlische Joden bij zijn gekomen; niet zozeer door immigratie maar door een relatief hoog geboortecijfer.

Joodse vrouwen in Israël krijgen gemiddeld 2,7 kinderen. Het aantal Joodse immigranten is de laatste jaren is gezakt tot 20 duizend per jaar, van 70 duizend ruim tien jaar geleden.

Demografie wordt in het Midden-Oosten als een kwestie van groot belang gezien. De Joodse demografie-denktank JPPPI dringt er bij de Israëlische regering op aan om een creatiever beleid te voeren door Joden elders ter wereld via een geleidelijk immigratieprogramma Israëlisch staatsburger te laten worden, waarbij ze een militaire basistraining krijgen maar (nog) niet in Israël gaan wonen. De Arabische bevolking in Israël en de bezette gebieden nadert de 4 miljoen, maar heeft een hoger geboortecijfer. In de bezette gebieden krijgen Arabische vrouwen gemiddeld meer dan 7 kinderen, in Israël zelf ligt het Arabische geboortecijfer op 4,8. Hoewel er momenteel zo'n 1 miljoen Arabieren wonen, wordt verwacht dat het aantal Arabische Israëliërs tegen 2020 het aantal Joodse Israëliërs voorbij zal gaan. Dit wordt door veel leden van de Israëlische regering gezien als een bedreiging voor de 'Joodse identiteit' van de staat Israël.