Leers uit kritiek op leiderschap Balkenende

Gerd LeersMinister-president Jan Peter Balkenende opereert te technocratisch. Dat is de mening van zijn partijgenoot Gerd Leers, burgemeester van Maastricht. In een interview met de Volkskrant stelt Leers dat Balkenende moet afzien van het lijsttrekkerschap van het CDA bij de volgende verkiezingen, indien hij er niet in slaagt zijn media-optreden te verbeteren.

"Ik zie de worsteling van zijn persoon, die door de technocraat wil heen breken. Dan praat ik hardop: Kom op, Jan Peter, kom op! Kom eruit, spring over die technocraat heen! Maar dan lukt het weer niet", stelt de populaire burgemeester, die vreest dat het CDA weer in de oppositie terechtkomt. Leers was Kamerlid toen het CDA tussen 1994 en 2002 buiten de regering kwam te staan. 'De achtjarige tocht door de woestijn', zo bestempelt hij deze periode. "Nu we de kans hebben door te stoten, laten we hem liggen. We dreigen straks weer de woestijn in te worden geflikkerd."

Volgens de Maastrichtse burgemeester worden ideeën tot vernieuwing afgeremd. "De partij moet zelfverzekerd en met flair issues aanpakken, maar schiet oubollig in oude reflexen: tegen de gekozen burgemeester, tegen een andere aanpak van het softdrugsbeleid, tegen woningbouw over de grenzen", vindt Leers. Balkenende doet hem denken aan de mislukte CDA-leider Enneüs Heerma. "Ik zie nu weer de adviseurs de overhand krijgen. Die beelden van de mislukte Eurotop, waar Balkenende vanaf het balkon met Jack de Vries en Gerard van der Wulp dingen naar beneden riep. Do-de-lijk." Volgens de burgemeester kunnen verdedigende woorden van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen, die het deze week in Vrij Nederland opnam voor Balkenende, averechts werken. "Het siert Maxime dat hij dat doet. Maar als de tweede man het opneemt voor de eerste, is er kennelijk iets aan de hand."