ChristenUnie dreigt Nawijn met rechter

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsDe Groen van Prinstererstichting, het wetenschappelijk bureau van de ChristenUnie, wil gerechtelijke stappen ondernemen tegen Hilbrand Nawijn en Filip Dewinter over het gebruik van de historische figuur Marnix van St Aldegonde als naam van een denktank die de beide politici deze week oprichtten.

Het wetenschappelijk bureau van de RPF, een van de partijen waaruit de ChristenUnie in 2000 ontstond, droeg eveneens de naam Marnix van St Aldegonde. Hoewel deze stichting formeel is opgeheven zijn er nog steeds onderzoeken en brochures van in omloop. Volgens een woordvoerder van CU-voorman André Rouvoet zou dit verwarring kunnen opleveren. "Bovendien zijn er veel auteurs die niet geassocieerd wensen te worden met Dewinter en Nawijn", aldus de zegsman.

Een gesprek tussen Rouvoet en Nawijn leverde donderdag vooralsnog niets op. De voormalige LPF'er is verbaasd over de reactie van de CU aangezien de stichting van de RPF niet meer bestaat. "Maar ik ga niet over een naam in boksgevecht. Ik zit niet te wachten op juridische procedures", stelt Nawijn, die inmiddels volgens eigen zeggen al twee andere namen van historische figuren achter de hand heeft.

Marnix van St Aldegonde
Marnix van St Aldegonde

Marnix van St Aldegonde was, behalve vermeend dichter van het Wilhelmus, burgemeester van Antwerpen en politiek adviseur van Willem van Oranje. Hij was een overtuigd calvinist geworden nadat hij in Basel bij Calvijn had gestudeerd. Toen Groningen in 1580 tijdens de Tachtigjarige Oorlog overliep naar de Spanjaarden riep Van St Aldegonde op tot inperking van de godsdienstvrijheid van katholieken: "In een voor het land niet-gevaarlijken tijd zou ik nooit willen raden tegenover andersdenkenden harde maatregelen te nemen. Maar als de veiligheid van de staat op het spel staat, komt het mij niet alleen geoorloofd, maar zelfs ook noodzakelijk voor, dat de magistraat veiligheidsmaatregelen neemt."