Premier België: minder loonbelasting, meer BTW

Icoon Buitenlands nieuws De Belgische premier Verhofstadt is een herziening van het belastingstelsel in België aan het voorbereiden. Dat hebben de Belgische krant De Morgen en het VRT-radionieuws maandag gemeld. De premier wil België een betere concurrentiepositie geven door de loonbelasting te verlagen. Om te voorkomen dat de overheidsinkomsten en het sociale stelsel daar onder zouden leiden, wil hij de BTW juist omhoog brengen.

Volgens de premier is het plan goed voor de concurrentiepositie van heel België. Een groot nadeel is echter van sociale aard. Alle lagen van de bevolking moeten BTW betalen over hun aankopen, maar de loonbelasting is hoger voor mensen met een hoger inkomen. Een doorvoering van het plan zou dus een grotere kloof tussen arm en rijk kunnen gaan betekenen. Mede daarom is het niet duidelijk of Verhofstadts plan kans van slagen heeft, aangezien de socialistische partijen in de coalitie dit vermoedelijk als struikelblok zien.

Verhofstadt heeft al eerder een soortgelijk plan op Europees niveau gepresenteerd, maar dat is zonder veel onderhandeling in de prullenbak verdwenen. Alle Europese lidstaten hebben namelijk vetorecht als het gaat om belastingzaken, wat hervormingen al bij voorbaat erg moeilijk maakt.