Radio en tv geen taboe meer voor SGP

Icoon politiek binnenland nieuwsRadio en televisie zijn waarschijnlijk weldra geen taboe meer voor politici van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). In een intern rapport wordt erop aangestuurd dat Kamerleden, burgemeesters en wethouders met SGP-signatuur zelf mogen bepalen of zij meewerken aan audiovisuele mediaprogramma's. Tot dusver waren dergelijke optredens niet toegestaan.

De extreem-conservatieve partij stelt in een richtlijn uit 1994 dat zij het oneens is met de inhoud van de media radio en televisie. In de richtlijn wordt een onderscheid gemaakt tussen een actieve en een passieve benadering. Een actieve benadering is ongewenst, maar als SGP'ers onverwacht een microfoon onder hun neus krijgen en worden geconfronteerd met een televisiecamera, hoeven ze hun hoofd niet af te wenden. In de praktijk blijken de SGP-burgemeesters en Kamerleden echter niet zo strikt met de regel om te gaan. Deze week zond de NOS bijvoorbeeld een deel uit van de vergadering van de twee leden van de Tweede-Kamerfractie en hun medewerkers.

Een lobby van ongeveer 45 SGP-burgemeesters en -wethouders pleitte intern al langer voor het versoepelen van het mediabeleid. Ook het verbod op een volwaardig lidmaatschap van vrouwen is de lokale bestuurders een doorn in het oog. Het lijkt er echter op dat de partij daar nog niet aan wil tornen. "Wij zijn bezorgd dat verandering van ons vrouwenstandpunt gepaard zal gaan met een veranderende opvatting over de bijbel", stelt partijvoorzitter Kolijn.