'Nederlanders stemmen massaal 'nee''

Nederland lijkt morgen massaal 'nee' te gaan stemmen. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNS NIPO onder 1267 Nederlanders van 18 jaar en ouder, dat gisteren gehouden is. 55 procent van hen zegt morgen zeker tegen te stemmen. 34 procent zegt zeker 'voor' te stemmen. 11 procent weet het nog niet zeker. Gisteren liet een peiling ook al zien dat het NEE-kamp de overhand krijgt.

De tegenstemmers zijn voornamelijk bang dat Nederland zijn eigen identiteit verliest in Europa, dat Nederland te weinig invloed houdt in de Europese Unie en men vindt dat de Europese eenwording te snel gaat. De euro en de uitbreiding van de Unie met Turkije lijken niet als doorslaggevend argument te worden gebruikt.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het Franse Referendum nu een iets grotere invloed op het stemgedrag heeft, dan direct na het referendum het geval leek. Het Franse 'nee' lijkt het tegen-kamp in Nederland een iets grotere overwinning op te leveren.
_
Zie voor meer info: het topic Wegwijs bij het referendum over de Europese Grondwet 2005 in het Politieke forum van FOK!. Er loopt ook een peiling over de Grondwet op de frontpage.