'Versnipperen haantjes is diervriendelijk'

makker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsMinister Veerman van Landbouw heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het versnipperen van mannelijke eendagskuikens met een shredder 'diervriendelijk' is. Dit omdat de haantjes heel snel overlijden in de shredder. De minister ziet dan ook geen reden het doden van haantjes met een shredder te verbieden

Volgens de wet mogen de kuikens op verschillende manieren worden gedood. Behalve de versnipperaar mogen de kuikens ook verstikt worden door koolstofdioxide (CO2). Over de shredder is echter ophef ontstaan, vanwege het vermeende dierenleed dat de haantjes zou worden aangedaan.

Voor sommige bedrijven is de CO2-methode te duur, omdat deze bedrijven maar weinig haantjes doden. De shredder is dan de oplossing.

De vergaste eendagskuikens worden normaal gesproken gebruikt in de diervoederindustrie. Zo geven sommige kattenliefhebbers hun huisdier als voer dagelijks een paar van die kuikens. Ze zijn diepgevroren te koop bij dierenspeciaalzaken. Ook reptielenliefhebbers en roofvogelhouders voeren geregeld met eendagskuikens.


Net uit het ei worden de haantjes geselecteerd en gedood