Tien procent ooit verhuisd om enge buren

Uit een onderzoek van tijdschrift Reader's Digest blijkt dat 10% van de Nederlanders wel eens zulke enge buren heeft gehad dat ze zijn verhuisd. De meeste Nederlanders hebben echter een prima verhouding met de buren, 50% heeft zelfs de huissleutel van de naaste buren.

Zo'n 66% van de ondervraagden zegt zijn directe buur persoonlijk te kennen en 75% vind dat ze het getroffen hebben met de mensen naast, onder of boven hen.

Wanneer Nederlanders worden uitgenodigd door de buren om op een zomerse dag te komen barbecuen, schuift 85% aan de vleesroosters aan. Over het algemeen zeggen mensen in de grote stad overigens minder last te hebben van hun buren dan dorpsbewoners. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met het feit dat stadsbewoners meer gewend zijn en toleranter staan tegenover enig overlast. Burenruzies op het platteland lopen ook sneller uit op een handgemeen dan in de grote stad.

-

In 1976 richtte Wim de Bie op de tweede Koot en Bie langspeelplaat al de 'Partij tegen Enge Buren' op. Bie verliet in die sketch woedend een fictieve radiostudio toen Koot hem zelf 'ook eng' noemde.