Nazi-ontwerper daagt Volkswagen om logo

Een voormalige grafisch ontwerper, die in de jaren '30 voor het Duitse Nazi-regime werkzaam was, heeft de autofabrikant Volkswagen voor de rechter gedaagd vanwege het feit dat ze 'zijn' logo-ontwerp voor hun auto's gebruiken.

Het betwiste VW logoDe tegenwoordig in Oostenrijk wonende man, de nu 86-jarige Nikolai Borg, zegt te kunnen bewijzen dat hij degene was die in 1939 het logo heeft ontworpen. Hij beweert een schriftelijke bevestiging te bezitten waaruit blijkt dat de Nazi-officier Franz Todt hem de opdracht geeft een logo voor de volks-wagen, door de Duitsers destijds KdF-Wagen (Kraft durch Freude; vrij vertaald: kracht door voorspoed) genoemd, te ontwerpen. Ook bezit hij naar eigen zeggen een brief waarin de autofabrikant hem bevestigd 'na de oorlog het logo te zullen invoeren als beeldmerk'.

Borg bezit helaas niet meer de originele ontwerpen van het logo, maar zegt dat er naast de brieven ook nog steeds twee getuigen in leven zijn die zijn claim kunnen onderbouwen en bevestigen. Hij voegt er overigens wel aan toe dat het hem "...niet om het geld te doen is, maar slechts erkend en herinnerd wil worden om zijn creatie." De rechtzaak zal volgende week dienen voor een rechter in Wenen.