EU-begroting: Nederland hoeft minder te betalen

DracoAkaIk en trancearchitect hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon economisch nieuws Nederland hoeft in de periode van 2007 tot 2013 minder geld aan de Europese Unie te betalen. Dat is althans het voorstel van EU-voorzitter Luxemburg, die bezig is met het opstellen van de begroting voor de periode 2007-2013. In de begroting staat ook dat de grote uitgaven van de EU beperkt moeten worden.

Met de concept-begroting komt Luxemburg tegemoet aan de eisen van het Nederlandse kabinet. Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot eiste eerder dat de bijdrage voor Nederland omlaag zou gaan, omdat de bijdrage per huishouden hier veel hoger is dan voor de rest van de landen in de EU. Hier is omgerekend een huishouden 180 euro per jaar kwijt aan de EU, terwijl dat in bijvoorbeeld Duitsland slechts 71 euro is. Om minder te gaan betalen, dreigde Bot zelfs met een veto.

De begroting moet nog wel door alle 25 EU-landen worden goedgekeurd voordat hij definitief wordt aangenomen. Omdat onder andere Nederland, Zweden en Duitsland minder hoeven af te dragen aan de EU, moet bijvoorbeeld Groot-Brittannië meer gaan betalen, dus het is nog maar de vraag of die instemmen met het voorstel.